dissabte, 25 de juny del 2016

Adéu a Lorna Monje

Acabo de veure el primer episodi de la quarta temporada de The Great British Sewing Bee. Com sempre, uns concursants ben simpàtics, uns jutges exigents (Esme Young i Patrick Grant), una divertida presentadora (Claudia Winkleman) i interessants vestits.

La sorpresa, la trista sorpresa, ha arribat al final del programa:



No!?

Sí... Tristament, sí. Lorna Monje, una de les finalistes de la darrera temporada amb un sentit de l'humor i una originalitat increíbles va morir fa un parell de mesos d'anèmia aplàstica, una malaltia ben poc coneguda. Jo no la coneixia. I sóc biòleg!

Vet aquí el meu petit homenatge.

Lorna Monje
Lorna Monje va nàixer a Argentina el 27 de septembre de 1946. Quan no estava de viatge, vivia a Canterbury (Regne Unit) i va morir el 21 de febrer de 2016, als 69 anys.

Va començar a cosir als 11 anys, quan sa mare la va enviar a classes de costura a Buenos Aires.
En tornar a casa, practicava fent vestits per les seves nines. De fet, tenia dislèxia, i quan va estar en un internat a Escòcia, la costura era l'única assignatura en què excel·lia.

Lorna Monje estava casada i tenia dos fills. Abans de jubilar-se va tenir diferents professions: infermera dental, hostessa aèria i representant de serveis per als clients del tren Eurostar. Li encantava viatjar i en especial els creuers.

A Lorna li agradava la pressió i l'adrenalina de cosir contra rellotge. També li agradava reutilitzar la roba. Per exemple, utilitzant camises velles del seu marit per fer-ne de noves per a sos fills. Per la seva alçada de 1,83 m li costava trobar roba a mida. Quan treballava amb uniforme, es comprava la roba una talla més gran perquè anés bé per la seva alçada i l'arreglava per obtenir un ajust perfecte. També es feia vestits amb glamur per als creuers que feia amb el seu marit.
"I tend to make most things because I'm 6 ft, I like things that fit properly. When I worked in uniform I bought it a size bigger to fit my length and then altered it."
Per fer aquesta biografia m'he basat en les fonts següents: http://www.bbc.co.uk/programmes/profiles/Sb3MsS7M5kwjhhm8X4S1my/lorna
https://www.justgiving.com/fundraising/LornaSewingBee

Participació a The Great British Sewing Bee
Lorna Monje va participar en la tercera edició de The Great British Sewing Bee, arrivant a esser-ne finalista. En la seva participació al concurs, Lorna es va distingir per dos coses: el seu bon sentit de l'humor i la seva originalitat a l'hora de dissenyar els vestits. Sempre estava plena de vitalitat, bon gust i elegància.

L'anèmia aplàstica
L'anèmia aplàstica és una rara malaltia en què hi ha un desenvolupament incomplet o defectuós de les línies cel·lulars de la medul·la òssia, cosa que porta a que no hi hagi una suficient reposició de les cèl·lules de la sang. D'aquí l'anèmia (pel baix nombre de glòbuls vermells), però també les infeccions freqüents (pel baix nombre de glòbuls blancs) i el llarg sagnat de les ferides (pel baix nombre de plaquetes). Les causes d'aquesta malaltia són diverses (exposició a substàncies químiques, radiacions, trastorns autoimmunitaris, etc.) i no sempre se'n pot establir la causa.

Segons un comentari a Facebook de son fill, la malaltia li va ser diagnosticada poc després de l'emissió de l'última temporada. Va morir al febrer després de mesos de transfusions. Si bé el trasplantament de medul·la òssia té altes probabilitats d'èxit en persones joves (menys de 40 anys) i sobretot si hi ha un donant totalment compatible, en persones majors la probabilitat d'èxit és molt menor.

La familia de Lorna Monje ha creat una pàgina web per recollir fons per la recerca sobre la malaltia.
Fins al moment han recollit 4450 lliures.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada