dissabte, 21 de març del 2020

Idees per al confinament: exploreu la vostra creativitat

Aquest temps de confinament pel COVID-19 pot ser un moment per a ser creatius, per a crear nous productes i nous dissenys, per a expressar mitjançant els vostres dissenys allò que porteu a dins, per deixar-ho sortir finalment. Haver de fer front a la mort ensenya una cosa: que el temps de vida és limitat. I si tens quelcom a expressar, és hora de fer-ho ara.

Potser per això els moments de crisi són moments de tan gran creativitat. Per exemple, Isaac Newton va descobrir la idea de la gravitació universal durant la pesta bubònica de 1665. A causa de la pesta, la Universitat de Cambridge va tancar i Newton va haver de tornar amb la seua família al camp, on va succeir el famós incident de la poma que el va inspirar.

De fet, la creativitat durant una crisi, no és només una opció, pot ser una necessitat, la necessitat de tenir una activitat que us doni suport i us nodreixi enmig de les angoixes i les preocupacions.

Una selecció de llibres sobre creativitat.

Potser dubteu si la creativitat fa per a vosaltres. En aquest cas, el llibre Big Magic d'Elizabeth Gilbert (traduït en castellà com Libera tu magia) us pot inspirar. Segons Elizabeth, tots tenim un tresor amagat que costa descobrir:
"L'univers enterra estranys joiells ben al fons de cada un de nosaltres, i llavors s'asseu a esperar per veure si les podem trobar. La batuda per revelar aquests joiells---això és la vida creativa."

Si en canvi ja esteu decidides a embrancar-vos en tasques creatives i no sabeu per on tirar, o us trobeu en un punt mort, el clàssic El camí de l'artista de Julia Cameron (The Artist's Way en l'anglès original) és ideal. Aquest llibre va ser escrit originalment per a escriptors que passaven per un període de bloqueig, desencantats amb el seu treball, per ajudar-los a retrobar i redescobrir el seu jo creatiu. Però de la mateixa manera ajuda a desencallar els bloquejos d'aquells i aquelles que mai no han tingut el coratge de llançar-se a la piscina creativa en qualsevol art.

L'eina principal del llibre de Julia Cameron és el diari personal, una tècnica que podeu adoptar en aquest dies. Es tracta d'escriure tres pàgines al dia tal com raja, sense judicis ni correccions. Proposa escriure aquestes paginetes, de matí, tot just aixecats, quan estem encara mig adormits i la connexió amb el nostre jo més profund és més directa. A mi m'agrada fer-ho en la penombra, a la llum d'una candela, i de vegades amb una vareta d'encens cremant.

Hi ha també d'altres variants del diari personal, com el diari personal creatiu, en que podeu utilitzar la tècnica (o les tècniques) que preferiu: escriptura, dibuix, collage... L'art-terapeuta Anne-Marie Jobin dona un gran nombre d'opcions i propostes en el seu llibre Le nouveau Journal Créatif (desafortunadament, crec que no ha estat traduït ni en català ni en castellà). I també explica com utilitzar aquestes tècniques per explorar diferents aspectes de la vostra vida o per afrontar moments difícils. Per exemple, vet ací un exercici per fer front a la por:
"El refugi. Dibuixeu un cercle a la vostra pàgina i, a l'exterior, anomeneu totes les vostres pors. Contempleu a continuació el centre del cercle, que heu deixat vuit. Imagineu que representa un espai interior lliure de pors, totalment segur. És el vostre refugi. Quin efecte us fa? Què creieu que hi ha dins del refugi? Si voleu, dibuixeu el vostre refugi a l'interior del cercle."

A l'hora de trobar inspiració per a nous dissenys, la meua tècnica preferida és el collage o el vision board. Tinc grans quaderns, de mida DIN A3, on faig els meus collages, collages que m'ajuden a endinsar-me dins el meu subconscient i a fer ressorgir noves idees i revelacions.

El meu procés per fer els collages és el següent. Primerament, vaig arroplegant revistes a casa. Pot ser qualsevol cosa: catàlegs diversos, revistes gratuïtes del barri, suplements del diari, revistes velles de la biblioteca d'aquelles de dos a 2 €... Després les fullejo i retallo les imatges, paraules o textos que em criden l'atenció o que em desperten algun tipus d'emoció. I a continuació, les vaig agrupant intuïtivament, segons les coses que sento en cada moment. De vegades les imatges s'agrupen per color, per paletes de color, per estil, per motiu, etc.

Un collage sobre motius platejats i metàl·lics.

En altres casos, s'agrupen entorn d'algun tema. El següent collage sembla estar centrat en el s. XVIII i una visió il·lustrada i refinada d'aquell període.

Collage de tema s. XVIII

De vegades, els collages que faig són motivats per fortes emocions personals, més que pel desig de dissenyar cap peça de roba. L'any passat va morir un de mos cosins, cosa que em va deixar ben remogut i que em va portar a fer diversos collages per deixar sortir allò que portava a dins. Una de les coses que va sortir és la imatge següent, El vestit de la mort es podria titular.

El vestit de la mort. Collage i dibuix amb retoladors.

I és que la creativitat no fa més que exposar allò que portem ja a dins, i li dona forma. De vegades ho concretitza, ajudant-nos ser-ne més conscients i a pair-ho. D'altres, transforma la idea original i la fa créixer, a la vegada que ens transforma a nosaltres.

En una situació de crisi, la creativitat pot fer sortir les nostres ombres: pors, angoixes i limitacions. Però fins i tot això pot ser útil. Un collage com el de més amunt pot ajudar, arribat el cas, a dissenyar un vestuari de mort o de "dolent de la pel·lícula" que sigui realment terrorífic.

Però si continuem treballant-hi, arriba un moment en que surten altres coses, quan t'adones que tens temor perquè valores la vida, que la preocupació s'origina en l'amor pels nostres estimats. I això ens dona l'impuls per crear coses belles i implicar-nos de ple en viure la nostra vida fent allò que ens fa feliços.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada