diumenge, 29 de març del 2020

Idees per al confinament: formeu-vos.

Amb escoles, biblioteques i museus tancats, continuar formant-se en aquests moments és més complicat. Jo tinc la sort que l'escola EADI Moda, on assisteixo a classes, ha establert un sistema a distància per continuar les classes. Però hi ha altres opcions per continuar aprenent, tot gràcies a Internet i a l'esforç i interès de tantes persones i institucions que ho fan possible.



Cursos en línia
Quan veig totes les iniciatives solidàries que s'estan duent a terme aquests dies, se'm salta la llagrimeta. La comunitat creativa Domestika ha decidit donar accés gratis a alguns dels seus cursos. Es tracta principalment de cursos de dibuix, il·lustració i fotografia, però inclou també un curs d'introducció al bordat. Com és habitual en cursos gratuïts en línia, si bé es pot accedir als materials del curs, no es pot participar en els fòrums, ni descarregar el materials avançats ni obtenir un certificat.

Podeu trobar altres cursos, gratuïts o de pagament, a plataformes ben conegudes com coursera i edX. Per exemple, la Universitat Politècnica de Hong Kong ofereix dos cursos (en anglès) de disseny i creació de faldilles i pantalons. En teoria són per a principiants. Tanmateix, els materials són bastant senzills i s'expliquen les coses ràpidament i per damunt, de forma que si no es tenen molts coneixements és difícil entendre certs processos. A Internet hi ha milers de vídeos que s'expliquen millor. D'altra banda, si ja teniu alguns coneixements, pot ser interessant veure altres formes de fer les coses i dona alguns materials interessants. De fet, allò que m'ha agradat més és que el curs ensenya elements de disseny bastant innovadors. (Tot i que per a fer-los necessitareu uns coneixements molt més avançats que els que aporta el curs.)

Alguns exemples innovadors de disseny de butxaques del curs de disseny i creació de faldilles de l'Universitat Politècnica de Hong Kong. Dissenys creats per Tanya Dove, reproduïts d'acord amb la clàusula del Fair Use.

Però hi ha cursos que són veritables joies. Un curs que vaig seguir ja fa temps i que em va encantar és el curs Fashion as Design, oferit pel Museum of Modern Art (MoMA) de Nova York. Una fantàstica introducció al disseny de moda. Un curs que us farà repensar la vostra relació amb la roba, a entendre la roba d'una manera diferent. En comptes de pensar en si us agrada o no, començareu a pensar en per què una peça de roba ha estat dissenyada d'aquella manera, quines funcions ha d'acomplir i en els significats socials i culturals que hi van associats. Un curs formidable.

Vídeos educatius
No cal que us digui que Internet està ple de vídeos educatius, tutorials, etc. Però si haig de mencionar algun recurs, triaria el canal de Bernardette Banner (en anglès). Bernardette és una apassionada de la recreació de vestits històrics, des del període medieval al començaments del s. XX. Afronta cada peça que crea com una aventura, una recerca històrica, basada en la consulta de documents d'època, per entendre millor tant els induments en sí com la gent que els portava. I això traspua en els seus vídeos. En ésser limitada la informació que ha arribat fins a nosaltres sobre com es feien els vestits en altres èpoques, se la veu de vegades perduda en les seues reconstruccions. Això sí, la seua actitud és positiva i autoirònica, cosa que fa les seues retransmissions bastant entretingudes.

En el vídeo següent Bernardette explica els principals tipus de costura a mà:



Un altre recurs interessant és el programa de la BBC A Stitch in Time. Tot i que el programa ja no està disponible a la pàgina de la BBC, encara es pot trobar la majoria d'episodis a Youtube. És un programa en sis episodis on es mostra el procés de reconstrucció d'indumentària històrica (en podríem dir investigació històrica experimental, si voleu). Entre aquests, podreu veure el vestuari de Maria Antonieta o de la dona (Giovanna Cenomi) del famós quadre de Jan van Eyck El matrimoni Arnolfini. A part de veure la confecció de vestits històrics i aprendre algunes de les tècniques utilitzades, un altre dels al·licients és veure l'estil personalíssim i viu de la presentadora, Amber Butchart.


El matrimoni Arnolfini de Jan van Eyck. Encara que la dama del quadre sembla embarassada, el programa A Stitch in Time mostra que en realitat és una il·lusió causada per la gran quantitat de tela amb què està fet el vestit, que sosté amb la mà per poder caminar.

Documents digitalitzats
Tot i que les biblioteques estan tancades, moltes biblioteques arreu del món han digitalitzat part dels seus fons, incloent llibres i revistes de moda. Per a un amant dels llibres com jo, la possibilitat de tenir accés a tots aquests recursos sense haver de sortir de casa és com estar al paradís. La Biblioteca de Catalunya, la Biblioteca Digital Hispànica, la Biblioteca Nacional Francesa, la British Library... No us les acabareu! Per que no hagueu de rebuscar, en aquesta pàgina del meu blog us deixo una llista d'alguns dels llibres de tall i confecció antics (s. XVI-XX) que es poden consultar en línia.

La meua preferida, per la gran quantitat d'obres digitalitzades de tots els temes i la qualitat del lloc web, és la Biblioteca Nacional Francesa. Té fins i tot una secció dedicada a la premsa de moda, que conté nombroses revistes des de finals del s. XVIII fins a la primera meitat del s. XX. Això inclou des de la primera revista de moda, el Cabinet des modes (1785-1786), fins a números antics d'algunes revistes que encara existeixen, com Elle (1945-1949), Marie-Claire (1937-1944) o Vogue (1920-1940). Entre aquestes n'hi ha algunes dedicades a l'home, com són L'Homme du monde (1863) o Monsieur (1920-1923). La majoria de les revistes són en francès, encara que n'hi ha algunes en castellà: La Canastilla infantil (1881-1883) i Elegancias (1911-1914). Però al cap i a la fi, l'idioma és poc important; com que aquestes revistes tampoc no expliquen com confeccionar els vestits, allò més interessant són les imatges.

Un extracte de Monsieur, núm. 13, gener 1921. Font: gallica.bnf.fr / BnF.

D'altra banda, si us interessen els números més recents, algunes revistes de disseny i moda han decidit de donar accés gratuït durant aquests dies.

El Centre de Documentació del Museu del Disseny també té un bon nombre d'obres digitalitzades (catalogades aquí). Entre aquestes hi podeu trobar el Método especial de corte de 1904 de les germanes Carmelites de la Caritat, amb molts patrons per fer roba per a dona.

Una altra font interessant és el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa, que té en línia obres centrades sobre la indústria tèxtil, els teixits i la indumentària. El fons bibliogràfic està dividit en dues parts: obres dels s. XIV-XVIII i del s. XIX. Xafardejant per allí hi trobo un document que em porta a 1815, la prohibició d'importar cotó "por miedo a la fiebre amarilla". La condemna per introduir teles de cotó des de Gibraltar era de 10 anys "sin reclamación". També hi podeu trobar alguns números de 1887 de la revista La Estación: periódico para señoras.

Visites a museus
Finalment, també podeu anar al museu sense incomplir el vostre confinament. Gràcies a Google Arts & Culture podeu veure les col·leccions de centenars de museus d'arreu del món: el Musée D'Orsay, la Galleria degli Uffizi, el British Museum, el MNAC...

Pel que fa al món de la moda les iniciatives se centren al voltant del projecte We Wear Culture. En alguns casos, podem fer una visita virtual del museu amb la tecnologia Street View. És el cas del Museu del Disseny de Barcelona, on podem veure l'exposició El cos vestit, o del Kobe Fashion Museum (aquí baix).



En altres casos, podem veure exposicions en línia. Aquí us deixo un parell d'exemples. Una és l'exposició sobre Vivienne Westwood, la dissenyadora radical des de fa desenes d'anys i políticament compromesa, al British Fashion Council. Una altra és l'exposició dedicada a Balenciaga al V&A Museum. (El V&A Museum, us n'adoneu? I sense sortir de casa!)

Concloent 
Els nostres desplaçaments estan limitats ara, però la quantitat de recursos disponibles en línia és astorant. Aquest pot ser un bon moment per descobrir-los, mentre us cuideu restant a casa.

I vosaltres, coneixeu algun recurs interessant? Podeu deixar-lo en els comentaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada